top of page

Vinterferien - Lus, hyttefjellet og ren magiDenne ferien ble i alle fall ikke som vi hadde tenkt. Den ble både verre og bedre på alle måter. Fjellet lokket på store og små, og de siste dagene beveget seg fremover like sakte som bakglatte ski. Som vi gledet oss til snø, vidde, bålkos og spillkvelder på hyttefjellet.


Men fredagen endelig kom, og pakkingen stod for tur, ble like greit hele familien forkjølet. Fjellturen ble satt på vent. Heldigvis, kan man nesten si, for på mandagen oppdaget vi noe vi aldri har hatt før – lus. Lus er velkjent problematikk for foreldre med barn i barnehage og skole, men tidligere har vi alltid sluppet unna. Denne gangen var det imidlertid vår tur. Nevnte jeg at vi er tre jenter med veldig masse og langt hår? Masse. Langt. Hår. Da kommer det kanskje ikke som en overraskelse at det var en kjempejobb å avluse alle sammen. Det jeg ikke visste er at lusemiddel er veldig seige greier, og det tar flere runder med vasking for å få det ut av håret etter endt kur. Alt i alt tok operasjonen nesten en hel dag. Heldigvis skjedde det ikke på fjellet, det hadde vært katastrofe.


For de av dere som aldri har hatt lus kan jeg i det minste gi dere en god oppskrift, så dere er forberedt hvis lusa en gang slår til. Lusekur er seige greier, så trikset er å vaske håret med shampo to ganger etter endt kur for å få ut det meste av håret. Deretter er det lurt å tørke håret litt med hårføner, for så å avslutte med brennvarm rettetang. Rettetangen dreper eventuelle egg som måtte være igjen, og gjør det mye lettere å gre ut eggene. Håret er dessuten mye lettere å gre med lusekam når det er rettet ut først. Hvis lusa ikke dør av denne behandlingen finnes det også profesjonelle lusedrepere. De bruker en maskin som heter AirAllé. Denne tørker ut lusene og eggene. De proffe lusedreperne kan kontaktes via www.luseklinikken.no. Det koster riktig nok litt, men kurene man kjøper på apoteket er også ganske dyre, og avlusing tar mye tid og krefter, så for noen er nok proff hjelp et godt alternativ.


Endelig var vi klare. Avluset og bare litt forkjølet dro vi av sted til vintereventyret vårt. Familien vår har en liten hytte oppe på fjellet i Valdres som vi får låne. Den er akkurat passe primitiv. Innlagt elektrisitet, men vi må hente vann fra egen brønn ute 20 meter fra hytta. Det er ikke vintervei opp, så for å komme frem med små barn og alt pikkpakk må vi kjøre snøscooter det siste stykket. Det i seg selv er et eventyr. Det er ikke lange turen, men ungene elsker det, og for å være ærlig er det gøy for oss voksne også. Det er få ting som slår følelsen av å være ute i naturen og den friske luften på fjellet.


Det ble noen magiske dager. Først var fjellet fullt av frost, men så tittet sola frem og vi endte med påskesol i februar. Det ble ikke de store skiturene dette året, men det ble masse hverdagseventyr i form av fjellturer, kortspill og kveldsgrilling. Så selv med en håpløs start endte det med å bli en av de mest vellykkede vinterferiene noen sinne. Vinteren er så vakker. Her er noen bilder.

Hadde du noen små eller store magiske øyeblikk i vinterferien? Veldig hyggelig om du vil dele.263 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page