top of page

17. mailykke, bunadskjorter og allergivennlig vaffelkake

Oppdatert: 25. mar. 2020Så var det den store dagen igjen. Og for en dag det ble. Strålende sol, vaiende flagg og 17. mailykke. Vanligvis har vi åpent hus på 17. mai, men i år har våren vært så full av program og jobbing at vi skrudde ned tempoet og valgte å fokusere på det aller viktigste, nemlig barna våre og flokken.


Men selv om vi ikke skulle ha storinnrykk er det nok å forberede. For bunadene må justeres, og søljene skal sjekkes og kanskje pusses. Og så var det skjortene da. De evige bunadskjortene. De skal vaskes og strykes for å være klare til den store dagen. En ting er barneskjortene. De er enklere å holde, og lettere å stryke, og for å være ærlig er det egentlig nesten bare armene som synes, så det gjør ikke så mye om de skulle være litt skrukkete på magen og ryggen. Men voksenskjortene er en annen sak. Kanskje jeg er litt lat, men sannheten er at jeg ikke er noe særlig glad i å stryke. Ikke er jeg flink til å få det så fint som jeg ønsker heller. Derfor har jeg funnet en annen løsning som funker for meg. Jeg synes det er dyrt å få renset skjortene, så jeg vasker de selv. Jeg liker dessuten å vaske skjortene med en gang de har blitt brukt, så flekker ikke får satt seg ordentlig fast Men istedenfor at jeg skal bli stående og svette og sverge og få et nokså middelmådig resultat, leverer jeg heller inn voksenskjortene til profesjonell stryking hos et lokalt renseri. Denne løsningen er genial synes jeg. For med en gang du ikke skal rense skjorten, men bare få den strøket, er prisen plutselig overkommelig. Og resultatet blir så flott at jeg personlig aldri kunne kommet i nærheten av det selv.


En annen ting er at vi er en familie med ekstremallergi mot egg- og melkeprotein. Allergier er aller verst på merkedager og bursdager, for da er det så mye god mat som alle andre spiser, og som man har lyst til å være med og dele. Heldigvis har Hennig Olsen kommet med allergivennlig kroneis, og i år finnes den også i jordbærversjon. Det har gjort et liv av forskjell for oss! Første gang minstemann kunne spise kroneis satt jeg og grein av glede. Det er vondt å alltid føle seg annerledes enn alle andre, og det er fantastisk å få spise noe som ser ut som, og smaker som, det alle andre spiser. Og da Sunniva kom med Gryr kremfløte gikk livet opp enda flere hakk. Nå kan vi lage bløtkake på 17. mai! Jeg har prøvd før, men aldri med strålende resultater. Siden vi ikke skulle ha fest i år gikk vi for en enkel variant. Den ble veldig vellykket, så under på siden her har dere oppskriften. Den er uten melk, egg og gluten, og er beregnet på de som enten lever med allergier, intoleranser eller cøliaki selv, eller som vil prøve å lage noe godt til noen de er glade i som lever med dette. Tips: Husk å rense/vaske vaffeljernet godt før det brukes til vafler til personer med egg-, melk- og glutenallergi, hvis ikke kan det gode forsøket bli mindre vellykket, og veien til legevakt og sykehus kan bli kort.

Disse tipsene skulle selvfølgelig kommet før 17. mai, men sånn ble det ikke i år. Men hvem vet, kanskje det er noe her du kan ta med deg til neste feiring. Jeg vil uansett gjerne få takke for alle gode tanker og tilbakemeldinger på denne bloggen. Det betyr så mye.


Før jeg avslutter med oppskriften må jeg bare få si:


Gratulerer med dagen! Og på etterskudd, god 17. mai! Hurra for det flotte landet vi er så heldige å få bo i, og hurra for dere alle sammen, og for at dere var med på å lage en så fantastisk bursdagsfeiring for landet vårt på hver deres måte!Vaffelkake uten egg, melk og gluten


Kaken tar utgangspunkt i en grunnoppskrift som jeg har satt sammen gjennom prøving og feiling. Disse vaflene er ganske sunne, så vi pleier å lage dem til frokost, og bruker dem ofte istedenfor brød. Jeg pleier å lage en litt stor røre, og så setter jeg det som blir igjen i en beholder i kjøleskapet. På den måten har vi vaffelrøre i minst tre dager.


Jeg bruker glutenfrie havregryn fordi vi har venner og familie med cøliaki, men du kan også bruke vanlige havregryn.


Røren blir best hvis havregrynene får stå og svelle litt. Hvis røren blir for tynn tar du rett og slett oppi litt ekstra havregryn. Blir den for tykk er det bare å ta i litt mer vann.


Jeg blander alt med stavmikser. Pass på at røren blir veldig godt blandet, og bruk litt ekstra tid, slik at det ikke blir for grove biter av havren, da blir ikke vaflene gode.


1 liter store havregryn En/to ss akasiehonning 1/2 ts kardemomme 1 ts bakepulver 1 ts vaniljesukker

2 bs sukker 8 dl vann 100 g smeltet margarin uten melk, jeg bruker blå Soft flora Litt salt

Når jeg lager frokostvafler bruker jeg mindre sukker. Når jeg lager kakevafler tar jeg i litt ekstra. Det er bare å prøve seg litt frem.


For en vaffelkake til fire personer steker jeg fire vafler. Som fyll bruker jeg en hel boks med Gryr-kremfløte som jeg pisker godt. Jeg smaker til kremen med vaniljesukker og vanlig sukker mens jeg pisker. Så er det bare å legge vafler og krem lagvis, og pøse på med friske bær, og vipps er kaken ferdig. God appetitt!


480 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page